Wat voor DNS Records zijn er?

Terug naar overzicht

Iedere domeinnaam kan meerdere DNS-records hebben, die allemaal een verschillende functie hebben. Zoals hier genoemd wordt, wordt DNS onder andere gebruikt voor websites, maar daarnaast ook voor andere doelen. Bijvoorbeeld, mail, verificatie van servers, sub-domeinen en het doorsturen naar een ander domein.

De meest voorkomende DNS-records zijn A, AAAA, CNAME, NS, MX, TXT, SRV en PTR. In dit artikel leggen we je uit wat voor soorten er allemaal zijn en waar ze voor dienen.

De verschillende soorten DNS-records

A Records

Dit is het meest voorkomende type DNS-record. Dit type kun je aanhouden als de ‘standaard’ voor DNS-records. Deze zul je eigenlijk bij iedere (nieuwe) domeinnaam terugvinden.

Dit DNS-record wordt gebruikt om de bezoekers van het domein of subdomein naar het juist IP-adres van de server te wijzen waar de website op gehost staat.

A record: Bij dit record voer je de IPv4 variant van het IP-adres in (bijv. 192.168.1.1).
AAAA record:
Bij dit record voer je de modernere IPv6 variant van het IP-adres in (bijv. fd7f:390c:628d:3a9c)

CNAME

Een ander veel voorkomende record is het CNAME record. Hiermee kun je een alias aanmaken wat een duplicaat is van een ander record.

Stel, je hebt een webshop op shop.domein.nl staan. Dan kun je een CNAME record aanmaken voor bijvoorbeeld winkel.domein.nl. Hiermee stuur je bezoekers direct door naar je shop.domein.nl. Dit kun je dus ook gebruiken als je het subdomein van je webshop hebt veranderd en deze dus op een nieuw subdomein staat. Dan wil je bezoekers die je ‘oude’ URL bezoeken natuurlijk wel kunnen doorsturen naar je nieuwe webshop.

Waarom zou je dan geen nieuw A record aanmaken?
De reden dat je een CNAME record in plaats van A records gebruikt in dit geval, is om onnodige DNS-redirects te voorkomen en je website lekker snel te houden.

NS record

Het NS record, of ‘nameserver record’ wordt gebruikt om aan te geven welke nameserver er gebruikt worden, deze verzorgen namelijk je DNS zone. Ofwel, deze records geven aan welke nameservers de controle hebben over de domeinnaam.

MX record

Dit record is eigenlijk te vergelijken met wat een A record doet, maar dan volledig ingericht op het ontvangen en versturen van email. Ze zorgen er voor de mail die naam mailadressen met jouw domeinnaam worden verzonden, bij de juiste mail server terecht komen.

Meestal is dat mail.hostingpartij.nl. Ook hebben deze records een ‘prioriteit’ wat er voor zorgt dat je content je beste en meest snelle servers gebruikt.

PTR Record

PTR records of ‘pointer records’ zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te begrijpen als je weet wat een A record doet. Een A records stuurt namelijk het verkeer van een domeinnaam door naar een IP adres.

Een PTR records werkt precies andersom, en zorgt dat het verkeer van een IP-adres doorgestuurd wordt naar een domeinnaam. Al is dit niet iets wat doorgaans gebruikt wordt voor websites, maar zal meer worden gebruikt voor spam verificatie van bepaalde mail programma’s.

TXT Record

Tekst records hebben een wat uitgebreidere rol, maar zijn erg belangrijk en worden veel gebruikt. De meest gebruikte toepassing is met een ‘sender policy framework’ of SPF. Hiermee kun je namelijk verifiëren dat jij de eigenaar bent van een domeinnaam. Dit is erg belangrijk omdat het een van de eerste lagen van beveiliging tegen spam is.

Naar het instellen van een SPF record, kan een TXT record nog voor talloze andere toepassingen gebruikt worden.