Wat is het verschil tussen SSL, TLS en HTTPS

Terug naar overzicht

SSL

SSL staat voor Secure Socket Layer en, in het kort, zorgt een SSL certificaat voor een veilige verbinding tussen 2 systemen. Bij websites is dit in de meeste gevallen de verbinding tussen jouw computer en de (web)hosting (de server waar de website op staat). Zo ben je er van verzekert dat de gegevens die je achterlaat op de website veilig naar de server worden verzonden, zonder dat er criminelen hier tussen kunnen komen.

Dit wordt gedaan door de verbinding tussen de 2 systemen te versleutelen waardoor het onmogelijk wordt om te lezen.

TLS

TLS staat voor Transport Layer Security wat eigenlijk een geüpdatete variant van SSL is. Ook al wordt er vrijwel altijd nog steeds naar een SSL verwezen wanneer het gaat om een veilige verbinding. In de meeste gevallen wanneer je een SSL certificaat koopt bij een partij, koop je eigenlijk een TLS certificaat.

HTTP(S)

HTTP(S) staat voor Hyper Text Transfer Protocol (Secure). Dit is het stukje wat je voor je URL hebt staan. De oude variant hiervan is HTTP, maar met de komst van SSL is dit veranderd naar HTTPS. Zo weet je altijd, wanneer je een website bezoekt, of de website wél of géén gebruik maakt van een SSL certificaat.