Een sitemaps is een overzicht van URL’s binnen je website. Ze geven een overzicht van de structuur van je website. Het is dus een soort plattegrond.
Er zijn twee soorten sitemaps. De ene is bedoeld voor de bezoeker en de andere is bedoeld voor zoekmachines. Wat het verschil is, hoe deze er uit zien en hoe je er zelf een kunt maken leggen we je in dit artikel uit.
Hoe ziet een sitemap eruit?
Een sitemap geeft de structuur van je website aan, zo krijg je overzichtelijk hoe de structuur binnen je website er uit ziet. Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n sitemap. Je sitemap begint, net als je website, altijd bij je voorpagina. In ons geval is dat controlf5.nl. Vanaf daar heb je allerlei verschillende pagina’s die allemaal hun eigen doel hebben. Onder een blog vallen bijvoorbeeld verschillende artikelen en onder de hoofdpagina van diensten vallen vervolgens weer de specifieke diensten.
Hierboven is maar een simpel voorbeeld van zo’n sitemap, maar er zijn genoeg gevallen waar zo’n sitemap er (veel) groter en complexer uit zien.
Wat voor soorten sitemaps zijn er?
Sitemaps voor bezoekers
Websites die veel content bevatten kunnen soms gebruik maken van een sitemap die het voor de bezoeker gemakkelijker maakt binnen de website te navigeren.
Een goed voorbeeld hiervan is de website van de Rijksoverheid, omdat hier enorm veel informatie op staat bestaat er een sitemap om zo gestructureerd de pagina’s weer te geven.
Sitemaps voor zoekmachines
Voor zoekmachines bestaan er speciale sitemaps die niet bedoeld zijn om er mooi uit te zien, maar vooral functioneel bedoelt. Een sitemap voor een zoekmachine wordt ook wel een XML sitemap genoemd.
Vaak bestaat een XML sitemap uit een aantal onderdelen en begint deze bij de sitemap index. Dit is het eerste niveau waar je vaak een overzicht van de verschillende onderliggende sitemaps vind.
In ons geval ziet dat er zo uit:
Wanneer een zoekmachine deze sitemap bezoekt, kan deze op de linkjes naar de achterliggende sitemaps klikken om zo ook die te kunnen indexeren.
Zo ziet een specifieke sitemap voor pagina’s er bijvoorbeeld uit:
Hoe maak je een sitemap?
Een sitemap maken kan eigenlijk vrij eenvoudig. Er zijn online verschillende tools zoals xml-sitemaps.com beschikbaar om een sitemap voor je website te maken. Deze tool scant automatisch je gehele website en zal op basis hiervan een XML-bestandje voor je genereren die je in de hoofdmap van je website kunt plaatsen (vaak heet deze map public_html).
Wil je een sitemap maken voor je bezoeker, zoals de Rijksoverheid heeft gedaan? Dan kun je simpelweg een nieuwe pagina op je website aanmaken die je ‘sitemap’ noemt, vervolgens plaats je daar handmatig de relevante linkjes bij elkaar. Eventueel kun je dit ook per onderwerp/categorie doen.
Je sitemap aanmelden bij Google Search Console
Wanneer je een sitemap hebt is het belangrijk om deze aan Google door te geven. Zo kan Google je website op basis van je sitemap indexeren en zal Google je website beter begrijpen waardoor dit je positie in de SERP positief kan beïnvloeden.
Om je sitemap bij Google Search Console aan te melden doe je het volgende:
Heb je je website nog niet toegevoegd aan Search Console? Doe dat dan eerst.
- Ga naar Google Search Console en log in met je Googleaccount
- Selecteer je website in het linker menu
- Klik vervolgens op ‘Sitemaps’ in het linker menu
- Bovenaan de pagina kun je de URL naar je sitemap toevoegen. Voor YoastSEO gebruikers is dat jouwdomein.nl/sitemap_index.xml
- En klik op ‘Verzenden’