DNS-server — Domain Name System Server is een systeem wat er voor zorgt dat je een website in web adres zoals website op een leesbare manier kunt bezoeken. Iedere computer heeft een uniek numeriek adres (IP-adres), maar deze zijn erg lastig te onthouden. Het DNS zorgt er voor dat het numerieke adres van een computer dus “vertaald” wordt in een leesbaar adres.
Zo’n IP-adres bestaat uit een serie van getallen, zoals bijvoorbeeld 192.168.1.1 (IPv4) of “2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334” (IPv6).
Door het Domain Name System kunnen we dus eenvoudige domeinnamen gebruiken om op het web te surfen, zonder de moeilijke IP-adressen te kennen.
Hoe gaat zo’n interactie tussen mij als gebruiker (client) en de uiteindelijke server?
- Je type het adres in je browser in (bijvoorbeeld ‘controlf5.nl‘)
- Er gaat een verzoek direct naar de DNS-server met de vraag om de domeinnaam om te zetten in een IP-adres
- Je computer krijgt van de server het IP-adres terug en kan verbinding gaan maken met het IP-adres.
- Zodra er verbinding is zal de pagina die wordt opgevraagd direct teruggegeven worden aan de client, jij als gebruiker krijgt de gevraagde webpagina te zien.
De DNS-server houdt een cache, of een lokale kopie, bij van alle IP-adressen. Hoe lang dit bewaard wordt, wordt ook wel TTL (Time To Live) genoemd.
Wanneer je een website opvraagt zal de DNS-server eerst in zijn cache kijken en pas zodra de TTL verstreken is zal er een nieuw verzoek worden gemaakt en wordt de cache hernieuwt.
Binnen maximaal 24 uur na een wijziging in het DNS-systeem is dit wereldwijd bekend. Maar vaak kan dit veel sneller, zeker wanneer hier tijdig op ingespeeld wordt en de TTL eerder aangepast is naar bijvoorbeeld 5 minuten.