SSL certificaten zijn erg belangrijk om er voor te zorgen dat de verbinding tussen 2 punten (meestal een gebruiker en een server) veilig is. Het is in feite een digitaal identificatiebewijs om er zo voor te zorgen dat de 2 eindpunten elkaar kunnen vertrouwen en een beveiligde verbinding kunnen opzetten.
Tegenwoordig kun je als website beheerder niet meer zonder een SSL certificaat. Sommige browsers, zoals Google Chrome, markeren website die geen SSL gebruiken namelijk al als ‘onveilig’. Het is namelijk ook een stukje vertrouwen wat je bij de bezoeker van een website wint.
Als website beheerder kun je een certificaat aanschaffen bij verschillende partijen. Ook heb je gratis varianten zoals bijvoorbeeld Let’s Encrypt. Afhankelijk van wat voor soort website je hebt, kun je overwegen een gratis variant of een betaalde variant te gebruiken.
Om een zo’n certificaat te kunnen gebruiken, moet je deze installeren bij je (web)hosting zodat de uitgever van het certificaat kan verifiëren dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent en zo het certificaat kunnen activeren.
Verder is het gebruik van een beveiligde verbinding, met HTTPS, een score waar Google jouw website op scoort. In mei 2021 rolt Google een update uit waarbij ze nieuwe factoren toevoegen aan hun zoek algoritme, namelijk de Core Web Vitals.
En welk SSL certificaat heb je nodig?
Zoals hierboven al aangegeven heb je een aantal soorten SSL certificaten. Zowel betaald als gratis, maar welk certificaat is geschikt voor jou?
Bij uitgifte hiervan vindt er altijd een vorm van validatie plaats. Dit is ook direct een van de belangrijkste verschillen tussen de betaalde of gratis varianten. Zoals je hieronder ziet, verschilt de mate van encryptie niet, maar ligt het verschil vooral in de hoeveelheid validatie die er plaats vindt. Bij de een is er bijna geen validatie en bij de andere gaat het zelfs zo ver als je KvK registratie te controleren.
Uiteindelijk is bij iedere variant de bezoeker van je website veilig, maar zal bij de duurdere certificaten betaal je dus een onafhankelijke instantie om te laten controleren dat je bent wie je zegt dat je bent. Zodat je bezoeker jou kunnen vertrouwen.
Let wel op: Wanneer je gebruik maakt van het standaard SSL wordt de persoon of het bedrijf dus niet gecontroleerd of ze daadwerkelijk bestaan.