|

Moet ik een privacyverklaring op mijn website plaatsen?

Terug naar overzicht

Wanneer je zelf een website hebt of beheert dan is het mogelijk dat je verplicht bent om een privacyverklaring met voorwaarden op je website te plaatsen.

De verwerking van persoonsgegevens

Bevat jouw website een van de volgende onderdelen:

  • Reactie(s) veld bij bijv. een blog
  • Contact formulier
  • Betaal en/of inlogmodule
  • Aanmeldmogelijkheid voor een nieuwsbrief
  • Aanvraagformulier voor een offerte

Dan ben je volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht om aan je bezoekers te vermelden wat je met hun persoonsgegevens doet. Dit doe je door een privacyverklaring met voorwaarden op je website te plaatsen waar je in vermeld welke gegevens je (mogelijk) verzameld en wat je er precies mee doet.

Wat als ik geen privacyverklaring plaats

Het gebruik van een privacyverklaring is altijd je eigen keuze, echter is het volgens de AVG wel verplicht. Wanneer je geen privacyverklaring plaatst en je verzameld wel persoonsgegevens op wat voor manier dan ook riskeer je een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ze mogen namelijk boetes opleggen tot wel € 20 miljoen en zelfs tot 4% van je totale jaaromzet, als dat bedrag hoger is.

Heb je een eenmanszaak, dan zul je natuurlijk niet zo snel een boete van € 20 miljoen op de mat krijgen omdat je alleen een privacyverklaring mist, maar je kunt het maar beter voorkomen.

Hoe maak ik een privacyverklaring?

Het maken van een privacyverklaring kun je natuurlijk zelf doen als je hier voldoende kennis van hebt. Heb je hier geen kennis van, dan kun je 2 dingen doen. Een online generator voor een privacyverklaring gebruiken zoals die van veiliginternetten.nl of je kunt het uitbesteden aan een jurist die volledig op maat voor jou een geschikte privacyverklaring kan maken.