Hoe vind ik de verhuiscode van mijn domeinnaam?

Terug naar overzicht

Snel naar:

 1. Wat is een verhuiscode
 2. Waarom je domeinnaam verhuizen
 3. Waar kan ik  een verhuiscode vinden?
 4. Instructies voor verschillende aanbieders
 5. Hoe lang duurt het verhuizen van mijn domeinnaam?

Wat is een verhuiscode?

Een verhuiscode is een soort sleutel met de toegang tot het beheer van jouw domeinnaam en bestaat uit een reeks van cijfers, letters en/of tekens. Dit zorgt er voor dat niet zomaar iedereen jouw domeinnaam kan gebruiken, zo’n verhuiscode wordt namelijk alléén uitgegeven aan de eigenaar van het domein.

De benaming van een verhuiscode wil per aanbieder nog wel eens verschillen. Zo kan een verhuiscode ook een ’token’, ‘autorisatiecode’, ’transfer key’ of ‘EPP-code’ genoemd worden. Maar uiteindelijk betekenen ze allemaal hetzelfde, namelijk de sleutel om de domeinnaam te mogen verhuizen naar een andere locatie.

Waarom je domeinnaam verhuizen

Of het zin heeft om je domeinnaam te verhuizen naar een andere partij is niet simpel te beantwoorden. Als de prestaties van je website niet naar wens zijn, betekend dat niet direct dat je je domeinnaam hoeft te verhuizen. Vaak zijn de prestaties van je website namelijk niet afhankelijk van je domeinnaam, maar kun je de hosting van je website bij je hosting partij upgraden.

Maar wanneer je echt ontevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice van je aanbieder of als je het gewoon makkelijker vind om alles bij 1 partij onder te brengen, kan het wel zinvol zijn om van domein aanbieder te wisselen. Een paar andere veel voorkomende redenen om je domeinnaam te verhuizen zijn:

 • de klantenservice is slecht of onbereikbaar
 • de server is langzaam
 • een andere partij bied een betere prijs of meer functies
 • je wilt alles bij 1 partij onderbrengen
 • je hebt je domeinnaam verkocht aan iemand anders

Ondanks dat de redenen om je domeinnaam te verhuizen kunnen verschillen, zijn de stappen voor het verhuizen eigenlijk allemaal hetzelfde.

Waar kan ik een verhuiscode vinden?

De verhuiscode van jouw domeinnaam kun je vinden bij de partij waar je je domeinnaam op dit moment hebt ondergebracht. De stappen zullen verschillen met aanbieder, maar in de meeste gevallen zal het als volgt gaan:

 1. Log in bij de partij waar je jouw domeinnaam hebt ondergebracht.
 2. Wanneer je bent ingelogd kom je in je ‘account overzicht’. Hier klik je ergens een knop of linkje voor ‘Domeinen’, ‘Mijn domeinen’ of iets vergelijkbaars.
 3. Voor je zie je nu een overzicht van al jouw domeinnamen (dit kan er ook gewoon 1 zijn).
 4. Vanaf hier verschilt het per aanbieder, maar zal het waarschijnlijk een van de volgende opties zijn:
  1. Optie 1: In het overzicht vind je direct een optie voor het opvragen van de verhuiscode (let op: de benaming kan verschillen)
  2. Optie 2: Je moet eerst je domeinnaam aanklikken of op bewerken klikken om daar vervolgens een overzicht van opties te vinden, waar de aanvraag voor deze verhuiscode te vinden is.
 5. Wanneer je de code hebt aangevraagd zul je deze direct in je scherm zichtbaar hebben, of deze wordt via de mail naar het door jouw opgegeven mail adres worden verzonden.

Instructies voor verschillende aanbieders

Kom je er met bovenstaande instructies nog niet uit en heeft jouw aanbieder andere opties? Dan hebben we hieronder snelle linkjes naar de instructies van de aanbieders zelf. Zo kun je specifiek voor jouw aanbieder de stappen volgen om je verhuiscode te vinden (vaak ook met screenshots!).

Mis je een aanbieder? Laat het ons weten!

Hoe lang duurt het verhuizen van mijn domeinnaam?

Je domeinnaam verhuizen is normaal gesproken een vrij eenvoudig proces en duurt vaak niet langer dan 1 dag. Bij de verhuizing van een domeinnaam kan vaak ook bij de nieuwe partij een datum voor verhuizing worden aangegeven. Zo kun je de verhuiscode dus alvast invoeren bij je nieuwe partij en de verhuizing pas op een later moment in gang laten zetten.

De verhuizing van een domeinnaam kan in sommige gevallen wel langer duren dan een dag. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de domeinnaam pas net geregistreerd is, hierdoor zit er een zogenaamde ’transfer lock’ op de domeinnaam die de verhuizing van een domeinnaam voor een bepaalde periode kan tegenhouden.