Een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress

Terug naar overzicht

Je wilt iemand toegang geven tot je WordPress website, maar hoe doe je dat? Gewoon je eigen inlog gegeven kan, maar is niet aan te raden omdat dit niet echt veilig is.

Wanneer je iemand een eigen gebruikersaccount geeft, kun je namelijk ook precies instellen welke rechten ze krijgen en dus wat ze wel en niet mogen doen, best handig! Niet iedereen hoeft namelijk de mogelijkheid te hebben je plugins of thema te beheren.

In dit artikel leggen we je uit hoe je stap voor stap een nieuwe gebruiker kan aanmaken in WordPress.

Een gebruiker aanmaken in WordPress

 1. Allereerst moet je als beheerder van je website inloggen. Meestal kan dit via jouwwebsite.nl/wp-admin.
 2. Wanneer je bent ingelogd in je website beland je op het ‘Dashboard’.
 3. In het linker menu vind je een knop ‘Gebruikers’, klik hier op om naar het gebruikersoverzicht te gaan.
  WordPress bekijk alle gebruikers
 4. Als je in het overzicht kijkt, zie je je eigen account hier tussen staan waarmee je bent ingelogd en misschien nog andere gebruikers die al eerder zijn toegevoegd
 5. Om een nieuwe gebruiker toe te voegen klik je bovenaan op ‘Nieuwe toevoegen’
  WordPress nieuwe gebruiker toevoegen
 6. Een nieuwe pagina verschijnt waar je een hoop gegevens voor deze nieuwe gebruiker kan invoeren. Hier zijn er 2 verplicht, namelijk de gebruikersnaam en email.
 7. Zorg dat je een duidelijke gebruikersnaam kiest, bijvoorbeeld een combinatie van voor- en achternaam, bedrijfsnaam of iets anders herkenbaars.
 8. Dubbel check bij het invoeren van de e-mail, of je het juiste mailadres hebt ingevoerd. Doe je dit niet en is het een fout mail adres, krijgt de persoon die je wilt toevoegen géén email om zijn wachtwoord in te stellen. (doe je het wel verkeerd, geen ramp, je kunt het later nog aanpassen)
 9. Wanneer je verder naar beneden kijkt zie je het wachtwoordveld staan. WordPress vult hier standaard al een complex wachtwoord voor je in, dus deze kun je laten staan.
 10. Als je het vinkje voor ‘Gebruikersmelding versturen’ hebt aangevinkt, krijgt de persoon die je wilt toevoegen een email met een verzoek het wachtwoord in te stellen. Hiermee wordt het wachtwoord wat je voor je ziet dus vervangen.
 11. Zet je dit vinkje uit, dan moet je er voor zorgen dat je de nieuwe gebruiker zelf de inloggegevens stuurt.
 12. Vervolgens kun je een gebruikersrol kiezen, welke je kiest is afhankelijk van wat je gebruiker moet doen in de website. Meer informatie over gebruikersrollen vind je hier.
  WordPress nieuwe gebruiker aanmaken
 13. Alles ingevuld, top. Klik onderaan de pagina op ‘Nieuwe gebruiker toevoegen’ om het account aan te maken.
 14. Je nieuwe gebruiker is aangemaakt.
  WordPress nieuwe gebruiker is toegevoegd