Wat is WordPress?

Wat jij moet weten over WordPress

Introductie

WordPress wordt door meer dan 43% van alle websites op het internet gebruikt. Ja je leest het goed — bijna de helft van de websites die je bezoekt zijn waarschijnlijk met WordPress gebouwd.

In de basis begon WordPress als een platform om je eigen blog te maken. Maar tegenwoordig is WordPress verre van alleen een blog-platform. Het wordt gebruikt voor het simpele portfolio van een student, tot een volledige e-commerce applicatie met WooCommerce.

De licentie waaronder WordPress valt is vrijgegeven onder de GPLv2 (of later) licentie van de Free Software Foundation. Wat betekent dat iedereen de software mag aanpassen, gebruiken en/of doorverkopen, zolang de licentie op dezelfde manier wordt doorgegeven.

WordPress is een Content Management Systeem, wat er voor zorgt dat je met gemak de content zoals teksten, afbeeldingen en video’s op je website kunt aanpassen zonder dat je technische kennis hoeft te hebben.

WordPress CMS statistieken

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com vs WordPress.org

Toen WordPress begon werd het bedacht als een platform voor het maken van je eigen blog en niet zo zeer voor traditionele websites. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en word het door heel veel websites gebruikt.

Er zijn 2 versies van de software, namelijk WordPress.com en WordPress.org.

WordPress.org – Deze versie gebruik je wanneer je 100% je eigen website wilt beheren en volledige controle wilt hebben over hoe je website in elkaar zit. Deze versie installeer je dan ook op je eigen (web)hosting.

WordPress.com – Dit is de betaalde versie. Hier betaal je Automattic (het bedrijf achter WordPress.com) direct en dan kun je je eigen website of blog bouwen. Wel verlies je hierbij een hoop flexibiliteit en vrijheid die je met de eigen gehoste versie wél hebt.

In de meeste gevallen, wanneer iemand het heeft over WordPress, zullen ze de open source variant bedoelen.

De geschiedenis van WordPress

WordPress is op 27 mei 2003 gelanceerd door de 2 oprichters, Matt Mullenweg en Mike Little. Het begon namelijk als een “fork” van een destijds populair CMS voor blogs b2/cafelog. De ontwikkelaar van dat CMS verdween namelijk ineens. Daardoor ontvingen een hele hoop websites ineens geen updates meer.

Matt en Mike besloten daarop in te spelen en een nieuw systeem te bouwen, dit was de geboorte van WordPress.

Tegenwoordig is het niet meer zo dat er maar 2 mensen aan het systeem werken, er zit namelijk een community van duizenden mensen achter die dagelijks aan het systeem werken. En omdat het een open source software is, betekent dit ook dat geen van deze mensen hiervoor betaald krijgt.

Maar waarom doen ze dit dan wél? Omdat ze, door er aan te werken, er voor kunnen zorgen dat de software populair is én blijft. Hierdoor kunnen bedrijven zoals wij het systeem gebruiken om WordPress websites te ontwikkelen en via die manier hier geld aan kunnen verdienen.

Welke bekende websites gebruiken WordPress?

Zoals al eerder aangegeven is WordPress een platform wat door meer dan 39,7% van het internet gebruikt word. Uiteraard gebruiken wij, als WordPress ontwikkelaars, ook deze software voor onze website!

Het is dus ook geen versassing als ik je vertel dat er een hele hoop bekende websites zijn die WordPress gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • The New York Times: Een Amerikaanse krant gevestigd in New York met meer dan 6.5 miljoen wereldwijde abonnees.
  • The Walt Disney Company: Wie kent ze niet, is een wereldwijde exploitant van themaparken en een marktleidende producent en distributeur van animatiefilms.
  • Sweden.se: Dit is de officiële bron van feiten over Zweden dat publiekelijk wordt gefinancierd door vier instanties.
  • Emerce: Naast buitenlandse website, zijn er ook genoeg Nederlandse websites zoals Emerce die WordPress gebruiken.

Waarom je WordPress moet gebruiken

Zoals je hierboven hebt gezien gebruiken zelf de grootste partijen WordPress. Maar de vraag is, waarom zou jij het moeten gebruiken?

Hieronder een paar redenen.

Gratis en open source

Een van de grootste voordelen is dat het gratis en open source is. Dit betekent dat als je echt vanaf de grond af wilt beginnen, er vrijwel geen kosten zijn buiten je hosting en een domeinnaam in tegenstelling tot een van de alternatieven zoals Wix.

Gemakkelijk uitbreidbaar

WordPress staat bekend om de mogelijkheid om je website gemakkelijk uit te breiden. Door de plugin bibliotheek met meer dan 55.000 plugins, kun je op heel veel verschillende manieren functionaliteiten toevoegen aan je website zonder enige technische kennis te hebben.

Naast de gratis plugins, worden er ook nog betaalde plugins ondersteund waarmee het aantal ver boven 55.000 uit komt.

Gebruiksvriendelijk

Het is een intuïtief systeem, hierdoor is het systeem gemakkelijk te gebruiken voor zowel ervaren als niet ervaren mensen.

Met Control F5 hebben we een basis website ontwikkeld die hier nog een schepje bovenop doet. Zo zorgen we er voor dat je met ruim 20 verschillende blokken je pagina’s kunt indelen, controle hebt over achtergronden en kleuren zonder dat je hier enige technische kennis voor nodig hebt!

Je website zal er dan, hoe je het ook inricht, altijd verzorgd en in lijn met jouw bedrijf uit zien voor je bezoekers.

 

Dus, ben jij overtuigt om WordPress voor jouw website te gebruiken? Stuur ons een berichtje en laten we kijken naar de mogelijkheden voor jouw nieuwe website!