Een WordPress multisite is een methode binnen WordPress waarmee je meerdere websites onder 1 WordPress installatie kunt hangen. Zo kun je de plugins, thema’s en gebruikers van meerdere sites in 1 dashboard beheren. Deze mogelijkheid is sinds WordPress 3.0 beschikbaar.
Het meest bekende multisite netwerk is die van WordPress.com, hier kun je namelijk (gratis) een eigen website starten.
De voordelen van een WordPress multisite
- Beheer al je sites vanuit 1 dashboard
- Je hoeft plugins maar 1x te installeren en dan zijn ze direct beschikbaar voor alle sites
- Alle data wordt opgeslagen in 1 back-up, dus je hoeft niet voor iedere losse site een back-up te maken
- Je kunt van een website een meertalige website maken
- Het is een gratis onderdeel van WordPress
De nadelen van een WordPress multisite
- Niet alle plugins zijn geschikt voor een multisite, omdat de meeste plugins gemaakt worden voor individuele websites
- Een aanval van een hacker op 1 site, heeft ook invloed op je andere sites
- Bij een data lek, lekt de data van al je websites
- Als sub-site administrator kun je geen plugins installeren, alleen een netwerk administrator (super-admin) kan dat
- Omdat de data van al je sites is opgeslagen in 1 database, kan dat beveiligingsrisico’s met zich meebrengen
Wat is het verschil met een normale WordPress website?
Het verschil met een normale website is vrijwel niet te zien als je de website bezoekt. Alleen wanneer je als super-admin inlogt in de website, kun je een verschil zien. Zo zie je bijvoorbeeld bovenin de toolbar een extra kopje ‘my sites’, hiermee kun je naar het netwerk beheer navigeren wat een compleet nieuw onderdeel is en je dus bij een normale website niet hebt.
Hier vind je onder andere het overzicht van alle sites binnen je netwerk, het plugin en thema beheer en bijvoorbeeld plugins die een speciale pagina hebben voor het netwerk beheer (zoals Smush in deze afbeelding).
Wanneer gebruik je een multisite netwerk?
Een WordPress multisite netwerk gebruik je wanneer je meerdere websites wilt maken met gelijke functionaliteiten. Idealiter worden deze functionaliteiten toegevoegd door plugins en gebruik je hetzelfde thema binnen de verschillende websites. Het gebruik van verschillende thema’s is mogelijk binnen een multisite netwerk, maar niet aan te raden omdat verschillende thema’s anders met plugins om kunnen gaan en eventueel problemen opleveren. Bestaat je netwerk uit veel verschillende WordPress websites, dan is een multisite waarschijnlijk niet geschikt. Omdat er te weinig overeenkomsten in de websites zitten, zal het je alleen maar gaan tegenwerken.
Het meeste bekende voorbeeld van een WordPress multisite is WordPress.com, dit is veruit het grootste netwerk wat er bestaat. Om het meeste uit een multisite netwerk te halen kun je het beste kiezen voor sites die veel met elkaar gemeen hebben, zowel stijl als functionaliteiten. Een goed voorbeeld hiervan is een scholengemeenschap die meerdere scholen hebben hangen onder 1 naam. Alle websites hebben dezelfde functionaliteiten en zien er vaak ook hetzelfde uit. Het enige verschil is de content (pagina’s, afbeeldingen en video’s) op de website en natuurlijk een verschillend logo.