|

Top 10 Meest Gestelde Vragen Over WordPress

Top 10 Vragen over WordPress

In dit artikel nemen we je mee door 10 van de meest gestelde vragen over WordPress en leggen we je uit wat de antwoorden zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen over WordPress te vinden, maar hierbij we een greep gemaakt van de vele vragen die we voorbij zien komen. Mis je iets of heb je een andere vraag? Laat het ons weten!

Waarom is WordPress zo populair?

WordPress heeft zijn populariteit grotendeels te danken aan de hoeveelheid mogelijkheden die het heeft. Het is daarom ook niet voor niets het meest populaire content management systeem (CMS) ter wereld. Voor velen is het de eerste keuze om met een website te beginnen. WordPress is namelijk geschikt voor zowel beginners, als voor professionals die volledige maatwerk websites ontwikkelen.

Van de top 1 miljoen websites, draait ruim 36% op WordPress (+3% in 2021)! (indrukwekkend niet?) Het voordeel van het gebruik van een CMS is dat je niet per se de code in hoeft om de teksten en/of afbeeldingen op je website aan te passen. Dit maakt een CMS erg gebruiksvriendelijk, zelfs voor de minst ’tech-savvy’ persoon.

Een paar populaire features van WordPress zijn:

  • Schaalbaar en flexibel
  • Gebruikersbeheer mogelijk
  • Gemakkelijk uit te breiden met plugins
  • Gemakkelijk te optimaliseren voor SEO
  • Open Source

WordPress populariteit

Hoe veilig is WordPress?

Cybersecurity is een erg populair onderwerp tegenwoordig en op het gebied van websites komt dan WordPress vaak naar boven, met de vraag “Is WordPress wel veilig?”.

Als je het vergelijkt met andere CMS’ ligt WordPress veel vaker onder vuur. In 2019 was 94% van geslaagde hacks op websites gericht op een WordPress website. Maar dit is eigenlijk best wel logisch, gezien WordPress veruit het meest gebruikte CMS is wat er bestaat. Hierdoor is het voor hackers erg interessant om eens te kijken of ze jouw site binnen kunnen komen.

Dan vraag je je al snel af, is WordPress dan wel zo veilig?

Het korte antwoord is ja, WordPress is veilig. Maar dit is wel zolang je je aan de ‘best practices’ van WordPress houdt, veilige plugins en thema’s gebruikt, de juiste beveiligings stappen onderneemt, je site in de gaten houdt en je tijdig updates uitvoert.

Is de ‘core’ van WordPress veilig?

In de basis is de core van WordPress zeker veilig. Maar hierbij is het wel van belang dat je website de laatste versie van WordPress gebruikt, zodat je profijt hebt van de meest actuele beveiligings-updates. Daarnaast kun je als site beheerder nog extra stappen nemen om de beveiliging aan te scherpen.

Zijn WordPress plugins veilig?

Dit hangt ervan af wat voor plugin je gebruikt. Het is altijd aan te raden om gebruik te maken van een officiële plugin uit de plugin bibliotheek. Dit zijn plugins die volgens de WordPress standaarden gemaakt zijn. Daarnaast is het verstandig om, als je een plugins gaat installeren, te kijken of deze recent geüpdatet is en of er geen verdachte recensies over geschreven zijn.

Zijn WordPress thema’s veilig?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de plugins. Er zijn verschillende plekken waar je (gratis) thema’s vandaan kunt halen. Maar niet allemaal zullen ze even veilig ontwikkeld zijn. Hierbij is het verstandig om de developer van het thema eens op te zoeken en zijn geschiedenis te bekijken. Daarnaast is het bekijken van recensies ook altijd een verstandige zet.

Eén van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je site te beveiligen, is er voor zorgen dat je geen gebruiker met admin als gebruikersnaam hebt en te zorgen dat je een lastig te raden wachtwoord hebt. Het onthouden van deze wachtwoorden kan lastig zijn, daarom zijn paswoordmanagers zoals LastPass erg gewenst. Zo hoef je nooit meer je wachtwoorden te onthouden.

LastPass Paswoord manager

Kortom, het belangrijkste is eigenlijk dat je weet wat voor risico’s er zijn en de juiste stappen onderneemt om deze risico’s te beperken. Door dit te doen verminder je je risico’s al drastisch.

Wil je je liever geen zorgen maken over het onderhoud van je website? Bekijk ons technisch onderhoud pakket anders eens!

Waarom is mijn website traag?

Wanneer je website traag is kan dit impact hebben op de vindbaarheid van je website in Google en uiteindelijk de conversie op je website, waardoor je potentiële klanten misloopt. Dat willen we natuurlijk allemaal niet! Maar hoe komt het dat je website zo traag is en wat doe je er aan?

Allereerst is het vaak verstandig om je website eens te testen met bijvoorbeeld PageSpeed van Google. Hier krijg je vaak al een aardig beeld van wat er mis kan zijn met je website én hoe je dit eventueel kan oplossen. Maar veel van wat hier staat zal jargon zijn, wat als beginner lastig te begrijpen is.

Google PageSpeed Insights

Er zijn een aantal punten die er voor kunnen zorgen dan je website traag is:

  • Pagina formaat – Bijvoorbeeld door te grote afbeeldingen op je website te gebruiken, die niet geoptimaliseerd zijn voor het web.
  • Hosting – Niet iedere hosting is even goed. Heb je veel bezoekers op je site? Dan kan het verstandig zijn om wat meer te investeren in een beter hosting.
  • Caching – Of eigenlijk, het gebrek hiervan. Wanneer je browser iedere keer de gehele website moet downloaden van de server, kost dit veel tijd. Met een caching plugin kun je dit oplossen.
  • Externe scripts – Dit is er een die we veel zien. Scripts van externe websites voor fonts, advertenties of chatbots kunnen veel effect hebben op je laadtijd. Je website wacht namelijk totdat die scripts geladen zijn en dit kan soms heel lang duren.

Dit zijn natuurlijk maar een paar van de mogelijke oorzaken die invloed kunnen hebben op de snelheid van je website. Ben je technisch aangelegd? Dan kun je hier vaak zelf al prima mee aan de slag. Maar ben je wat minder technisch aangelegd, dan kan het verstandig zijn een specialist hier naar te laten kijken of om een rapport op te maken met een passend advies.

Is WordPress goed voor SEO?

Je website optimaliseren voor SEO (Search Engine Optimization) is geen gemakkelijke taak. Zeker niet anno 2022 waar Google je site op meer en meer verschillende factoren gaat scoren. Vroeger veranderde Google hun zoek algoritme maar een paar keer per jaar aan. Maar tegenwoordig maken ze duizenden aanpassingen ieder jaar.

Laten we voor het gemak de SEO van WordPress opdelen in een Content aspect en het Technisch aspect.

Het content aspect

Om beter gevonden te worden in Google is de content van je website van groot belang. Schrijf je geen actuele, interessante en/of relevante content? Dan kun je je positie wel vergeten.

Maar doe je dit wel, dan biedt WordPress een hoop mogelijkheden om je SEO te beïnvloeden. Vaak wordt er een plugin zoals YoastSEO of SEOPress gebruikt op je website om de SEO mogelijkheden uit te breiden. Deze voegen bijvoorbeeld bij iedere pagina de mogelijkheid toe om meta teksten en meta omschrijvingen te schrijven, die Google weer gebruikt om je pagina weer te geven in de SERP.

WordPress YoastSEO Meta velden

YoastSEO Meta velden

Het technisch aspect

Naast de content op je site, heeft de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je website ook invloed op je website. In mei 2021 rolt Google een update uit voor hun zoek algoritme die specifiek op 3 factoren gaat scoren. LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) en CLS (Cumalative Layout Shift) bij elkaar noemen ze dit de Web Vitals.

Waar de Web Vitals eigenlijk op neerkomen is dat je website hier goed op moet scoren om zo beter gevonden te worden. Daarom is het van belang dat je website ook technisch goed in elkaar zit. Doe je dit niet, dan kan dit nadelen hebben voor je zichtbaar heid in de SERP van bijvoorbeeld Google.

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

WordPress wordt aangeboden in 2 varianten, de self-hosted variant en de ‘commerciële’ variant.

WordPress.com vs WordPress.org

Bijna altijd als iemand het heeft over WordPress, zullen ze de self-hosted variant bedoelen. Dit is namelijk de versie die wordt gebruik op websites zoals die van ons, hierbij heb je volledige controle over wat er met de website gebeurt en keuze uit duizenden plugins om je website uit te breiden.

Bij de commerciële variant daarentegen word je beperkt tot een aantal thema’s waaruit je kunt kiezen. Hier betaal je Automattic (het bedrijf achter de commerciële versie van WordPress) een vast bedrag per maand om gebruik te maken van hun (premium) service. Deze variant wordt vaak gebruikt voor traditionele bloggers.

Hieronder hebben we de grootste verschillen naast elkaar gezet:

WordPress.org WordPress.com
Hierbij host je je eigen website Hierbij regel je de hosting niet zelf
Je maakt gebruik van je eigen domein (zoals controlf5.nl) Je kunt gebruik maken van een WordPress subdomein (zoals controlf5.wordpress.com)
Je hebt volledige toegang tot alle delen van de website Je bent beperkt tot bepaalde features die WordPress je toestaat
Het is open-source en dus voor iedereen om gratis te gebruiken Het is commerciële software en betaal je dus voor premium pakketten

Meer over het verschil tussen de 2 kun je vinden op deze pagina.

Wat is een thema?

Een WordPress thema wordt gebruikt voor alle styling aan de voorkant van je website. Simpel gezegd, het zorgt er onder andere voor dat jouw knop er uit ziet als een knop.

Verder verzorgd een thema de algehele stijl van je website, de lettertypen, kleuren, structuur van pagina’s en dat je website er op verschillende schermen goed uit ziet.

Betaalde en gratis thema’s

WordPress heeft een enorm aanbod aan thema’s die je voor je website kunt gebruiken. Zowel betaald als gratis thema’s. En zoals je zou verwachten, bieden de betaalde thema’s een stuk meer mogelijkheden dan de gratis varianten. Daarnaast krijg je vaak bij een betaald thema ondersteuning en updates voor je thema, zodat alles veilig blijft en je ergens terecht kunt met je vragen.

Page builders

Veel betaalde thema’s werken met page builders. Dit zijn stukjes software waarmee je iedere pagina kunt opbouwen met rijen en kolommen. Vervolgens kun je in die kolommen weer ‘widgets’ plaatsen die een bepaalde functionaliteit toevoegen aan je pagina. Het voordeel hiervan is vaak dat je een hele hoop opties hebt en veel invloed hebt over welk element waar precies komt te staan.

Het nadeel daarbij is dat, omdat je zoveel vrijheid hebt, het lastig is om consistentie binnen je website te behouden. Daarnaast kan het je website ook nog eens een stuk trager maken, omdat al die verschillende elementen (ook al gebruik je ze niet) wél worden ingeladen op het moment dat je je pagina laadt.

Kortom, er zijn verschillende keuzes die je kunt maken bij het kiezen van een thema. Ga je voor gratis, premium, óf laat je je website bouwen door een WordPress bureau.

PageBuilders voor WordPress

Een aantal verschillende populaire page builders

Kun je dingen verkopen met WordPress?

Absoluut, WordPress biedt verschillende mogelijkheden om jouw product of dienst te verkopen.

De meest bekende manier om een webshop te starten met WordPress is WooCommerce.

WooCommerce

WooCommerce

Maar naast het maken van een webshop kun je ook gemakkelijk je diensten aanbieden en zelfs mensen direct laten afrekenen. Andere manieren zouden bijvoorbeeld zijn voor een stichting die via de website om donaties vraagt.

Dus het verkopen via WordPress is eigenlijk op veel verschillende manieren mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat WordPress altijd de juiste keuze is.

Stel bijvoorbeeld dat je een groot e-commerce bedrijf bent met duizenden producten en een internationaal publiek, ja dan zou WordPress met WooCommerce mogelijk zijn. Maar in zo’n geval ben je vaak beter af met software die speciaal ontwikkeld is voor webshops zoals bijvoorbeeld Magento of Lightspeed.

Kan ik zelf een WordPress website maken?

Een van de redenen waarom WordPress zo populair is onder zijn gebruikers, is het feit dat je erg gemakkelijk je eigen website kunt bijhouden. Veel ondernemers die net met hun bedrijf beginnen kiezen er dan ook voor om zelf een website te maken met WordPress. Dit kan namelijk zo simpel zijn als:

  1. Koop een domeinnaam en hosting met WordPress voorgeïnstalleerd
  2. Kies een thema uit en activeer deze op je website
  3. Maak nieuwe pagina’s en voeg je content toe
  4. En klaar ben je!

Voor de ene zullen deze stappen erg gemakkelijk zijn en voor de andere zal het wat meer moeite kosten.

Hoe vaak moet ik mijn WordPress website bijwerken?

Het regelmatig bijwerken van je WordPress website is erg belangrijk zodat je gebruik maakt van de laatste beveiligingsoplossingen en je dus geen risico loopt op hackers of andere ongewenste bezoekers.

WordPress updates

Minimaal 2x per maand bijwerken
We raden je aan om minimaal 2x per maand te controleren of er updates zijn en deze uit te voeren. Daarbij is het handig om, als een update net uitgebracht is, ongeveer 48 uur te wachten. Het kan namelijk zijn dat de update is uitgerold terwijl er iets nog niet 100% werkte. In zo’n geval zal een plugin ontwikkelaar zo snel mogelijk een nieuwe update uitrollen.

Verwijder oude plugins
Heb je plugins op je website staan die je eigenlijk niet meer gebruikt? Verwijder ze dan. Alles wat overbodig op je website staat, stelt je alleen maar meer bloot aan risico’s en het kan ook nog eens invloed hebben op de laadtijd van je website.

Verwijderd plugins die niet geupdate worden
Het kan voorkomen dat de ontwikkelaar van een plugin besluit te stoppen met het doorvoeren van updates voor een plugin die jij gebruikt. Maar wanneer ze stoppen met doorontwikkelen, bestaat er dus een risico dat de plugin niet meer voldoet aan de laatste beveiligingseisen van WordPress en jouw site dus bloot stelt aan hackers.
Daarom is het verstandig om plugins die meer dan een jaar niet zijn bijgewerkt van je website te verwijderen en dus ook geen nieuwe plugins die langer dan een jaar niet meer zijn bijgewerkt te installeren.

Het bijwerken van je website kan WordPress eigenlijk zelf, door middel van automatische updates. Dit kan handig zijn, zo heb je geen omkijken meer naar of je wel de laatste updates hebt. Maar dit kan ook risico’s met zich meebrengen.

Zoals hierboven al omschreven bijvoorbeeld dat er een update wordt uitrolt waar nog iets in mis is. Hierbij loop je het risico dat je website ‘breekt’, je bezoekers dus een kapotte website zien en je mogelijke klanten misloopt.

Om geen omkijken te hebben naar de updates van je website zijn er ook partijen die het website beheer van je overnemen. Zo heb jij geen omkijken meer naar de updates van je website én ben je er van verzekerd dat mocht er iets gebeuren met je site, dit snel kan worden opgelost.

Kan ik het aantal bezoekers op mijn website bijhouden?

Jazeker!

Een van de meest bekende manieren is door middel van Google Analytics. Hiermee kun je bijhouden hoeveel bezoekers je website heeft, waar ze vandaan komen, welk apparaat ze gebruiken, welke pagina ze zich momenteel op bevinden en nog véél meer.

Google Analytics

Google Analytics dashboard — Bron

Het bijhouden van de bezoekers op je website heeft veel voordelen. Zo kun je de data gebruiken om te kijken op welke pagina’s bezoekers weinig tijd besteden en welke misschien interessant zijn om eens onder handen te nemen. Of je kunt bijhouden wanneer in het bestelproces je bezoeker nu afhaakt en hoe je dat kunt verbeteren. Maar je kunt het ook gebruiken om te zien waar je bezoekers vandaag komen, zodat je daar bijvoorbeeld specifieke pagina’s voor kunt maken of zelfs advertenties op kunt inrichten.

Wanneer je Google Analytics (of andere tool) gaat gebruiken, is het verplicht om ook een cookie melding op je website te plaatsen. Wanneer je namelijk het gedrag van je bezoekers gaat bijhouden en je je bezoekers daarvan niet op de hoogte stelt, ben je dus in overtreding van de AVG-wetgeving. Gelukkig bestaan er handige tools zoals Cookiebot die al het werk voor je doen en analyseren welke cookies je gebruikt en daar de juiste melding voor inricht.

Conclusie

Dit waren een paar van de vragen die we regelmatig voorbij horen komen wanneer we met onze bestaande en potentiële klanten spreken. Ook zou dit je moeten helpen als je nieuw bent met WordPress om je zo wat basis kennis te krijgen wat WordPress is en wat voor mogelijkheden het je biedt.

Het kan natuurlijk zijn dat je nog meer of andere vragen hebt over WordPress, daarom hebben we een kennisbank waarin we steeds nieuwe vragen over en rondom WordPress behandelen. Mocht je ook daar je vragen niet tussen zien staan, voel je dan vrij ons een berichtje te sturen!