|

“Heeft u Control F5 al geprobeerd?”

Het is tijd voor een echte meta-blogpost: wat betekent Control F5? Control F5 had ook “Force Refresh” kunnen heten, maar het bleek toch minder catchy. Wat een force refresh is, en of je dat kunt eten, lees je in deze blogpost.

Om meteen de meeste prangende vraag te beantwoorden: nee, helaas kun je een force refresh niet eten. Maar ondanks dat een force refresh geen voedingswaarden heeft, is het voor webdevelopers, maar soms ook voor internetgebruikers, van groot belang.

Een force refresh is het herladen van een pagina, maar dan met wat extra kick.

Stel je voor: 2 minuten geleden ging de kaartverkoop online voor het concert van je dromen. Je hebt de kaartverkoop pagina al minstens 68 keer gerefresht, maar nog steeds staart die ene zin je aan: “De kaartverkoop gaat van start om 12:00”. Het is 12:02. Een appje van een vriend: “Ik heb een kaartje!”.

Koppige websites

Hoe kan het dat die vriend al wel een kaartje heeft bemachtigd, maar dat jij niet eens de kaartverkoop kunt bereiken?
Computers zijn lui, met name de internetbrowsers. Wat internetbrowsers doen, is het zo veel mogelijk opslaan van hoe een website in elkaar zit. Wanneer je naar een website gaat die je vaak bezoekt, is de kans groot dat je computer, of smartphone, een opgeslagen versie van de website laat zien, met uitzondering van vaak veranderende elementen, zoals een nieuwsfeed. De technische term hiervoor is caching.

Door caching heb jij sneller de website voor je neus, heeft de website het minder zwaar bij grote drukte en gaat jouw internetbundel langer mee.

Een klassieke win-win-win. Maar dit heeft ook nadelen. We gaan even terug naar dat concertkaartje dat je zo graag wilt bemachtigen. Terwijl jij als een malle de pagina blijft refreshen, krijg je stiekem telkens dezelfde pagina te zien die jouw computer, om jou te helpen, lokaal heeft opgeslagen. Die vriend die al wel een kaartje heeft kunnen bemachtigen? Stom geluk. Computers controleren namelijk heus wel eens of een website ingrijpend is veranderd of niet, en bij je vriend gebeurde dat net op het juiste moment.

Allemaal leuk en aardig, maar ondertussen heb jij nog steeds geen concertkaartje. Wat nu? Heel simpel: Control F5! Naast dat het gewoon leuk is om onze bedrijfsnaam te droppen, is het vaak ook echt de oplossing. Control + F5 (Ctrl + F5), command + R voor mac, is namelijk de toetsencombinatie voor een zogenaamde force refresh. Hiermee vertel je de webbrowser om afscheid te nemen van de oude opgeslagen variant van een website en de hele website opnieuw te laden. Hierdoor weet je zeker dat je de meest recente versie van een website te zien krijgt, waardoor de kans groot is dat jij eindelijk je concertkaartje kunt bemachtigen.

Belangrijk voor developers

Waarom is de toetscombinatie zo belangrijk voor webdevelopers (en waarom heten wij Control F5)? Wanneer je een website aan het bouwen bent verander je continu allerlei elementen op een website, zoals de inhoud en het design. Deze veranderingen wil je natuurlijk wel kunnen zien en daar komt de ‘force refresh’ weer om de hoek kijken. Wel zo handig.

Dus, de volgende keer dat je bij de Coffee Company iemand Control F5 ziet gebruiken dan is de kans groot dat je een webdeveloper in het wild hebt gespot, of gewoon iemand die heel graag kaartjes voor Lady Gaga wilt bemachtigen.